Amaç

Dünyamız küresel ısınma, sağlık sorunları, sağlık salgınları ve nüfus artışı gibi pek çok konu ile tehditle karşı karşıyadır. Bu tehditlere karşılık insanlar, yeni sürdürülebilir çevresel, sosyal ve teknolojik çözümler arayışı içerisine girmişlerdir. Sağlık ve gıda alanlarında en önemli konulardan birisi de gıda güvenliğidir. Son yirmi yıldır araştırmacıların hidrojen terapisine ve hidrojen kullanımına olan ilgisi giderek artmaktadır. Hidrojenin ayırt edici özellikleri, sürdürülebilir bir teknoloji olması,  birçok sağlık ve gıda alanında uygulanabilmesi için "yeşil" bir çözüm olarak sunulması, özellikle çevre dostu özellikleri ve geniş yelpazedeki faydalı ve terapötik işlevleri, çok sayıda araştırmacıyı, araştırma merkezini ve tıbbi kurumları hidrojenin çeşitli hastalıkların tedavisindeki potansiyel uygulamalarını araştırmaya doğru itmiştir. Biyomedikal faydalarına paralel olarak, H₂'in son raporlarda gıda endüstrisi alanlarında birçok uygulaması olduğu gösterilmiştir.

Türkiye’de son dönemlerde sağlık ve gıda sorunlarına yeni arayışlara girilmiştir. Moleküler hidrojen (H₂) ile ilgili sağlık ve gıda alanında çalışmalar uluslararası yayınevlerinde, projelerde ilgi odağı haline gelmiştir. Iğdır Üniversitesi bünyesinde yer alan, Yenilikçi Gıda Teknolojileri Geliştirme, Uygulama ve Araştırma Merkezi (Yenigıdam)’inde H₂ ile sağlık (hayvan ve insan deneyleri ile desteklenerek) ve gıda alanında yapılan çalışmalar diğer üniversitedeki araştırmacılarla işbirliği içinde sürdürülmektedir.  

Kısaca araştırmacılar, H₂ stratejisini benimseyerek, bulaşıcı hastalık salgınları ve artan nüfus gibi gıda krizlerinde, ürün iyileştirmede, gıda kalite yükseltmede, küresel zorluklar karşısında sürdürülebilir çözümlere katkıda bulunabileceği konusuna ilgi duymaktadırlar. Çok sayıda rapor H₂'nin sağlık ve gıda potansiyelleri kullanımlarını araştırmış olsa da; hala H₂'nin sağlık ve gıda ürünleri ve teknolojilerindeki potansiyel kullanımları hakkında literatür eksikliği vardır. Ayrıca konunun uzmanlarının Türkiye’de az olması, çalışmaların az duyulması, önemini kavramada eksiklik olarak görülmektedir. Yani, H₂, dünyada sadece sağlık alanında yaygın kullanılmasına rağmen; Türkiye de ise sadece Yenigıdam ekibimizce yürütülmektedir. Ayrıca; dünyada gıda alanındaki çalışmaların çoğu Yenigıdam ekibimizce yapılmaktadır. Çünkü bu teknikleri bilmek, uygulamak, proses basamaklarına tatbik etmek vs kontrollü ve uzmanlık gerektirmektedir. Projenin amacı sağlık ve gıdada kullanılan H₂ teorik ve uygulamaları ile, kursiyerlerimize deneyim kazandırılması hedeflemektir. Proje hedeflerimizden bir diğeri ise bu konuda proje yazmak isteyen araştırmacıların H₂ üzerine kurguladıkları metodolojiye dikkat çekmektir.

Bu nedenle, proje eğitimi 20 saat teorik 4 saat uygulamalı olarak planlanmıştır (24 saat). Teorik eğitimde geçmişten günümüze hidrojen, hidrojenli su tüketimi, hidrojenin tarımda potansiyel uygulamaları, moleküler H₂’nin insan sağlığına etkileri, süt ve süt ürünlerinde hidrojenin kullanılması, hidrojenin temel kimyasal özellikleri, redoks reaksiyonları ve oksidatif stres, moleküler hidrojenin antioksidan özellikleri, hidrojen uygulamaları ve biyojen aminler, et ve et ürünlerinde hidrojen uygulamaları, yenilebilir film ve kaplamalarda hidrojen uygulamaları, arı ürünlerinde moleküler hidrojen uygulamaları ve kızartma yağlarında hidrojen uygulamaları gibi konuları içermektedir. Ayrıca uygulama eğitiminde H₂ konusunda proje hazırlama, hidrojen kullanım yöntemleri ve cihazlarının gösterilmesini içermektedir. Bu nedenle eğitmen ekibimizde hem H₂ konusunda çalışmaları olan uzmanlar, hem de proje deneyimi olan hocalarımız dahil edilmiştir. Bu kişilerin konu ile ilgili proje ve araştırmaları da bulunmaktadır. Böylelikle, günümüzde H₂ uygulamaları ve yöntemleri ile bu alandaki eksiklikler belirlenerek gelecek çalışmalara yön vermesi sağlanacaktır.


Bizi takip et

Şehit Bülent Yurtseven Kampüsü, Mühendislik Fakültesi 

76000 Suveren / IĞDIR